Liisa Harmo on työskennellyt eläinlääkärinä jo yli 20 vuotta ja hänet tunnetaan naisena, joka ei pelkää sanoa julki mielipiteitään. Hän aloitti ratsastuksen vuonna 1967 ja on nähnyt siitä lähtien kaikenlaista hevosenpitoa ja hänellä on mielipiteitä.

”Maalla ei ollut mukavaa”

Helsingissä syntynyt ja kasvanut Harmo ei ihannoi Suomi-filmin tapaisia maaseutuyhteiskunnan kulta-aikoja. Hänen mielestään kaupungistuminen on ollut hevoselle suuri onnenpotku. ”50 vuotta sitten hevoset elivät ilman lajitoverien seuraa ja seisoivat tallissa sen ajan, mitä ne eivät olleet työssä. Ei silloin ollut mitään tarhoja eikä lääkkeitä. Suurin osa kärsi puhkurista ja kuoli ähkyyn. Ne elivät navetoissa, joissa ei ollut kunnollista ilmanvaihtoa, ilma oli kuumaa ja kosteaa. Nykyisin kai puhuttaisiin sisäilmaongelmista.” Kehitystä on siis tapahtunut. Ratsastuskoulut ja harrastehevosten omistajat ovat valmiita satsaamaan hevosten hyvään hoitoon, vaikka hän näkee myös sen kehityksen, että hevosesta on tehty arvokas esine, joka vaihtaa omistajaa liian helposti. Eläinlääkäri on myös nähnyt sen, että moni hevosenomistaja löytää netistä tietoa ja ”tietoa”, joista omistaja valitsee sen, mikä sattuu sopimaan hänen ajatusmaailmaansa.

”Yksintarhaus on vastoin lakia”

Tarhaaminen on asia, johon Harmo haluaa kiinnittää huomiota. Hänen mielestään yksintarhaus on eläinsuojelulain vastaista. ”Eläinsuojelulaki sanoo heti ensimmäisenä, että eläimellä tulee olla mahdollisuus lajinomaiseen käyttäytymiseen. Yksintarhaus riistää hevoselta kosketuksen lajitovereihin. Hevonen tarvitsee ensiksi lauman ja toiseksi liikkumatilaa. Jos hevosta pidetään yksin tarhassa ja yksin karsinassa, eikä se koskaan pääse rahnutusetäisyydelle kaverista, se elää onnettoman elämän. Se on laumaeläin, joka on eristetty laumasta”, hän sanoo. Yksintarhausta perustellaan usein hevosen omalla turvallisuudella, mutta Harmo on eri mieltä. Hänen tuntumansa on, että onnettomuusluvut ovat jokseenkin samoja yksintarhatuilla ja yhdessä tarhatuilla.

”Ratsastuskoulut ovat hevoselle hyviä paikkoja”

Ratsastuskoulut ovat Harmon mielestä nykyään mainettaan parempia. Kehityksen avain on ollut tiedostavat asiakkaat. Sellainen ratsastuskoulu, jossa asiat eivät ole hyvin, ei saa pidettyä asiakkaitaan. Ratsastuskeskus Ainon kaltaiset huippupuitteet lähellä kaupunkia ovat vain hyvä juttu, sillä ne pitävät lajia elossa ja näkyvillä. Lisäksi sellaisissa puitteissa hevosillekin pyritään yleensä järjestämään hyvät oltavat. ”Silloin kun minä aloitin, hevosilla oli yhteiskäytössä muutama armeijan vanha satula. Nykyisin jokaiselle ratsulle pyritään tavallisesti etsimään sopiva satula. Nyt sellainen toiminta olisi haitallista yrityksen maineelle. Monessa paikassa hevoset saavat tarhata porukassa, se auttaa niitä jaksamaan työssään. Jos minulla olisi hevonen, myisin sen varmaan johonkin ratsastuskouluun”, hän miettii.