Esteratsastuksen Kaakkois-Suomen aluemestari Elina Ihatsu aloitti ratsastuksen samalla tavalla kuin moni muu pikkutyttö: Hän alkoi käydä 9-vuotiaana puolen tunnin talutustunneilla ratsastuskoulussa, seuraavana vuonna hän ratsasti tunnin viikossa aivan kuten muutkin. Suurin ero oli, että hän tiesi jo silloin haluavansa kilpailla esteratsastuksessa. Hän onkin omasta mielestään aloittanut ratsastuksen ”vanhana”. Hän on nyt 20-vuotias ja kilpailee nuorten luokissa. ”Jo ennen kuin aloin ratsastaa, kävin katsomassa esteratsastusta lähikisoissa ja katsoin televisiosta. Sitten kun aloin ratsastaa, tiesin heti että haluan kilpailla ja esteratsastus on minun lajini”, hän kertoo.

Samaan aikaan kun Ihatsu aloitti talutustunneilla, perheeseen hankittiin ensimmäinen hevonen. Kuusi vuotta sitten pihalle valmistui kuuden hevosen talli maneesilla. Tallissa hevosmäärä on kasvanut yksi kerrallaan, kun entiset kilpahevoset pidetään kotona loppuun asti. Periaate on, että hyvin palvelleita hevosia ei myydä. ”Eihän niistä voi luopua. Talli rakennettiin kuuden hevosen talliksi, mutta hevosia on nyt kymmenen. Muita tiloja on muunnettu karsinakäyttöön. Ensi kesänä syntyy vielä kaksi varsaa, täytyy miettiä mistä kaikille löytyy paikka,” kertoo äiti Eija Ihatsu.

Elina Ihatsu ei päästä itseään helpolla. Hän ajattelee aina, että voisi olla vielä vähän parempi. ”Kun näen samanikäisiä, jotka ovat saavuttaneet enemmän, en voi olla ajattelematta, että pitäisi olla parempi tai menestyneempi. Täytyy oikein muistuttaa itseään, että minulla ei ole kiire. Monessa muussa lajissa urheilijan pitää 20-vuotiaana olla uransa huipulla, mutta ratsastuksessa vuosia riittää.”

Ratsastus ensin

Nuori nainen voisi tietysti tehdä muutakin kuin treenata. ”Välillä tottakai harmittaa, kun kaverit kysyvät lähdenkö mukaan jonnekin ja minun täytyy kieltäytyä, kun pitää treenata. Kaikkea ei yksinkertaisesti ehdi ja silloin jostain täytyy tinkiä. Ratsastus on kuitenkin se, mitä haluan tehdä kaikkein eniten. Tällainen elämäntapa on täysin oma valintani.

Ihatsu on ehtinyt myös kokea hevospiirien nurjan puolen. ”Ihmiset saattavat toisinaan levittää mitä käsittämättömimpiä juttuja. Ihmisten suhtautuminen elää sen mukaan, kuinka hyvin menestyy. Jos pärjää hyvin, tulee paljon kannustusta joka puolelta, mutta myös kateellista puhetta. Jos ei pärjää, on kuin en olisi olemassakaan.”

Ihatsu valmistui hevostenhoitajaksi viime keväänä, seuraavaksi toiveissa on päästä opiskelemaan ratsuvalmentajaksi. Hän aikoo työskennellä ratsuttajana ja valmentajana. ”Jos hevosalalla haluaa pärjätä, on hyvä olla sekä tutkinto että kilpailutuloksia. Kun on näyttöä molemmista, se luo uskottavuutta asiakkaiden silmissä.” Juuri nyt elämä hymyilee, kun saa tehdä juuri sitä, mitä eniten haluaa.