Aikuinen poniratsastaja on suhteellisen harvinainen näky, sillä poneja pidetään lasten ratsuina. Virolahtelainen Mari Kettunen sai käydä paljon keskustelua itsensä kanssa, ennen kuin kehtasi lähteä ponin kanssa kouluaitojen väliin.

– Ennen ensimmäisiä kilpailuja pelkäsin, että minut vihelletään ulos radalta siksi että ratsastan ponilla, vaikka tiesin, että säännöt eivät kiellä sitä, Kettunen muistelee.

Kettusen kotikunta, Virolahti, on mielenkiintoinen piste kouluratsastuskartalla. Pienestä kunnasta aivan Suomen kulmassa, Venäjän rajaa vasten, löytyy useampi kouluratsastaja. Kettusen lisäksi sieltä löytyvät ainakin Katja Kuokka ja Taina Teittinen. Suurelle yleisölle Mari Kettusen nimi ei välttämättä sano mitään, mutta moni muistaa ponin, joka toisinaan on pessyt isommat kilpakumppaninsa.

Ilomantsista kotoisin oleva Kettunen aloitti ratsastuksen 6-vuotiaana ratsastuskoulussa. Ratsastuskoulu lopetti toimintansa joitain vuosia myöhemmin, palo hevosiin jäi silti kytemään. Yläasteen päätyttyä hän teki vanhempiensa kanssa diilin, että menee Ilomantsin lukioon, jos saa oman hevosen. Muussa tapauksessa tie vie ratsastuksenohjaajaopintoihin Kiuruvedelle. Hevoselämän piti saada jatkua tavalla tai toisella. Vanhemmat ostivat hevosen.

– Aloitin esteratsastajana, enimmäkseen siksi että ei ollut taitoa ratsastaa koulua. Sitä vaan roiskittiin esteiden yli. Nuori on hullunrohkea, enää en uskaltaisi mennä sillä tavalla.

Motivaatiota lukion loppuun käymiseen ei löytynyt, ja Kettunen päätyi Virolahdelle Harjun Oppimiskeskuksen oppilaaksi. Kun paikkakunnalta löytyi aviomies ja hevostila, hän jäi tänne. Kahdesta tyttärestä on kovaa vauhtia tulossa hevostyttöjä.

Kettusen kouluponi Gottfrid hankittiin alkujaan lastenponiksi, joka sittemmin osoittautui kultakimpaleeksi. Se oli nuori ja halpa, kouluttamaton varsa. Kettunen halusi kouluttaa sen itse, jotta tietäisi, miten se on koulutettu. Tytöille on hankittu sen jälkeen toiset ponit, sillä äiti vei tämän.

– Ehkä vielä joskus lapsetkin saavat ratsastaa sillä, Kettunen naurahtaa.

Aluemestarit-Kettunen-Teittinen-Kauppila

Virolahtelaisseura Ravijärven Ratsastajat nappasi vuoden 2019 joukkuealuemestaruuden kouluratsastuksessa. Voittoisan joukkueen jäsenet olivat Mari Kettunen (poni Gottfrid), Taina Teittinen (hevonen Prince Vaillant Carrus), Mette Kauppila (poni Happy Helge). Joukkueenjohtajana toimi Nina Heikkola, joka on samalla Happy Helgen kasvattaja. Kuva: Kristian Kettunen.

Suurin muutos on tapahtunut omassa ajattelussa

Kettusen tietämän mukaan muutkin aikuiset poniratsastajat puhuvat siitä, että kohtaavat väheksyntää, mutta ei ole lainkaan varma, onko sitä todella. Se voi myös olla ihan omassa päässä.

– Katson joskus verryttelyssä sitä, kun muilla on todella hienoja hevosia, ja silloin hiipii mieleen, että mulla on vaan tää poni.

Ponissa on laatua. Se osallistui kolmesti nuorten hevosten aluemestaruuksiin ja voitti joka kerta. Viime vuonna poni oli mukana voittamassa Kaakkois-Suomen kouluratsastuksen joukkuealuemestaruutta.

Kettunen ei ole juurikaan törmännyt tuomarien antamiin ”ponipisteisiin”, vaikka niistä puhutaan ponipiireissä. Ponipisteillä tarkoitetaan, että poni saisi samasta suorituksesta vähemmän pisteitä vain siksi, että se on poni.

– Jos poni suorittaa tehtävän pisteestä pisteeseen 8 pisteen arvoisesti, se saa siitä 8 pistettä. Ja kun poni suorittaa hyvin, kaikki tulevat kehumaan. Se on radalla ihan samanarvoinen kuin hevonenkin, hän muistuttaa.

Väite siitä, että poneja ei kannata kouluttaa, ei Kettusen mielestä kerro niinkään poneista vaan ihmisistä. Nuoret kasvavat niin pitkiksi niin nopeasti, että ponien selässä yleensä nähdään vasta kehonhallintaansa hakevia, kasvupyrähdystä läpikäyviä nuoria ratsastajia. Ponit nähdään välivaiheena, eivätkä ne pääse näyttämään, mitä ne osaisivat, jos niille annettaisiin mahdollisuus. Ponien tuhmuus on Kettusen mielestä täysin koulutuksen puutetta.

– Ponit ansaitsevat kunnon koulutuksen. Eivät ponit ole sen kummempia kuin hevosetkaan. Hyvin kouluttamalla saa hyvin koulutetun hevoseläimen, Kettunen sanoo.

Ainoa seikka, missä poni todella eroaa hevosesta on siinä, että ponin lyhyet jalat käyvät tiuhempaan kuin hevosen pitkät jalat. Kettunen ei epäile, etteikö poni oppisi sarjavaihtoja, enemmänkin häntä askarruttaa, pystyykö ratsastaja antamaan riittävän nopeat ja oikea-aikaiset avut. Ratsastajan yläkropan täytyy pysyä hyvin paikallaan, jotta liike ei häiritse ponia.

Tulevaisuuden ratoja silmällä pitäen Mari Kettunen nosti koko kilpailuharrastuksen uudelle tasolle. Hänen valmentajinaan toimivat nyt Katja Kuokka ja Ville Vaurio. Kettunen on hankkinut kuntovalmentajan, jotta hänen oma fyysinen kuntonsa ei ole menestyksen esteenä. Pikkuponiratsastajan kohdalla realiteetti on myös se, että ratsastajan täytyy pitää painonsa kurissa. Tällä kaudella oli tarkoitus kilpailla kansallisella vaativa B -tasolla, ja pian on edessä frakkiostoksille suuntaaminen. Aluetaso on nyt jäänyt taakse.

Eniten on muuttunut Kettusen oma ajattelu. Hän kertoo näkevänsä ponipiireissä paljon sitä alemmuudesta kumpuavaa ajattelua, miten hän itsekin ajatteli aiemmin itsestään ja ponistaan. Hän miettii, että poniratsastajat ruokkivat ajatusta sanomalla, että poneja pidetään huonompina kuin hevosia, vaikka kukaan muu ei todellisuudessa ajattelisi niin. Kettunen koettaa rohkaista muita esimerkin voimalla.

– Menkää, tehkää ja uskaltakaa!

Pakkasta, Virolahti

New forest -ruuna Gottfridilla oli vielä kaksivuotiaana edessä elämä lastenponina, mutta siitä tulikin vaativien luokkien kouluratsu. 8-vuotiaan ponin matka on vielä kesken. Kuva: Mari Kettunen.

r. Gottfrid, s. 2012
(i. Starckarps Pioneer, e. Gumbariza, ei. Bazuun SWE)
säkä 133 cm, om. Mari Kettunen

2015

Laatuponikilpailu: esteillä paras, kokonaispisteissä toinen

2016

Nuorten hevosten Kaakkois-Suomen mestaruus
Laatuponikilpailu: estemestari, askellajeissa toinen

2017

Ponibreeders: esteillä paras, ratsastajana Jaana Pulkkinen
Nuorten hevosten Kaakkois-Suomen mestaruus
5-vuotiaiden Supreme Horsecare Champion -sarjakilpailun finaalipaikka, kokonaispisteissä 6. sija

2018

Nuorten hevosten Kaakkois-Suomen mestaruus
Ponibreeders: toinen sija esteillä ja kouluratsastuksessa
Ponin ensimmäinen kenttäkilpailu 80 cm luokassa, tuloksena 1. sija, ratsastajana Jaana Pulkkinen

2019

Kouluratsastuksen Kaakkois-Suomen joukkuealuemestaruus
New forest -ponien rotumestaruushopea kouluratsastuksessa ja yhdistelmämestaruuden (koulu+esteet) voitto

Mari Kettusen blogi http://mkriding.blogspot.com/

Mari ja ponit Facebookissa https://www.facebook.com/mkriding/