Kansainvälinen olympiakomitea KOK tiedotti hiljattain, että Tokion olympialaiset siirtyvät vuodella. Pararatsastaja Pia Reitti sai kuulla pari päivää ennen lykkäysilmoitusta, että hänet on valittu Tokion joukkueeseen. Hänestä on itsestään selvää, että näissä oloissa ei voisi pitää urheilukilpailuja, ja on vain tyytyväinen, että on saanut lisää aikaa harjoitteluun.

Treenikaverina eli ratsuna Reitillä on oma hevosensa Supremo, ”Seppo”. Supremo on ollut Reitin omistuksessa vuodesta 2017 lähtien. Se on 11-vuotias ruuna, joka on perusrento ja mutkaton luonne. Kaksikolle on jo kertynyt matkustuskokemusta, sillä he kävivät yhdessä Yhdysvalloissa MM-kisoissa syyskuussa 2018. Tryonissa elettiin tuolloin hurrikaanin varjossa, ilmanala oli kuuma ja kostea. Se oli hyvä harjoitus Tokioon, jossa on odotettavissa vieläkin hikisemmät oltavat. Nimenomaan kosteus tekee ilmasta tukalan ja vaikuttaa niin hevosten kuin ihmistenkin vointiin. Tärkeintä on hevosen jäähdytys heti suorituksen jälkeen ja pysyminen poissa paahteesta.

Reitti oli ennen pararatsastajan uraansa avointen luokkien kouluratsastaja. 10 vuotta sitten ilmaantuivat ensimmäiset oireet, mutta ratsastajille tyypilliseen tapaan hän jatkoi sisukkaasti eteenpäin, kunnes tila alkoi vaikuttaa ratsastukseen. Vasta se oli riittävä kannuste hakeutua tutkimuksiin, ja löydöksenä oli selkärankareuma. Reitin kohdalla tila näkyy raajojen heikentyneinä voimina ja koordinaatiohäiriöinä. Pararatsastajana hän voi käyttää erikoisohjia, joista on helpompi pitää kiinni kuin perinteisistä ohjista.

Pia Reitti käyttää ohjia, joista on helpompi pitää kiinni verrattuna perinteisiin ohjiin. Kuva: Hanna Heinonen.

Vuosi voi käydä ratsastuksessa kalliiksi

On tuurista kiinni, kenelle vuoden lisäaika on hyvä asia ja kenelle haitaksi. Leasing-hevosen ratsastajalle se voi olla katastrofi, kokemattomalle hevoselle tilanne on vain eduksi. Saksassa asuva kouluratsastaja ja hevoskauppias Henri Ruoste kertoo, että osalla ratsastajista lykkääntyminen voi tarkoittaa sitä, että hevonen lähtee alta ennen kilpailuja. Haasteet ovat sekä urheilullisia että taloudellisia.

Osa ratsastajista on ajoittanut huippukunnon elokuuhun, ja heillä on uusi työ rakentaa kalenteri tässä tilanteessa. Toisilla kalliin lajin rahoituksen järjestäminen vielä vuodeksi voi olla tekemätön paikka. Tai edessä voi olla uuden etsintä.

– Osalla on leasing-hevosia, joiden sopimuskaudet päättyvät olympialaisten jälkeen, ja heidän pitää jotenkin löytää rahoitus jatkolle. Tai hevonen on ostettu isolla lainalla, joka erääntyy syksyllä.

Lainarahalla hevosen ostaneet ovat ajatelleet, että olympialaiset nostavat hevosen markkina-arvoa. Kilpailun jälkeinen myynti kattaisi normaalisti kulut, mutta nyt tilanne on toinen.

Pia Reitti kertoo, että hänen tilanteensa on melko hyvä tässä suhteessa.

– Minulla on siinä mielessä hyvä tilanne, että hevoset ovat omassa pihassa, meillä on oma kenttä ja teen normaalistikin töitä kotoa. Nyt saimme vielä lisäaikaa harjoitteluun. Ainoa miinus tilanteessa on, että kisaamaan ei pääse tällä hetkellä, kun kisoja ei järjestetä, Reitti summaa.

Ruosteella itsellään on kaksi hevosta, EM-kilpailuissa nähty Rossetti ja kokematon Kontestro, jonka kanssa Ruoste pääsi menemään vain kaksi GP-kilpailua, ennen kuin koronavirus lopetti kilpailut tykkänään. Ratsukon toisissa kilpailuissa kävi niin, että Dortmundin kaupunki jo antoi mahtikäskyn keskeyttää kilpailun. Aamulehden lukijat pääsevät lukemaan jutun tästä.

Ruoste sanoo vielä, että osalla ratsastajista joko oma tai hevosen ikä asettaa rajoituksia. Joillakuilla tämä vuosi olisi ollut se viimeinen mahdollisuus, johon olisi ollut hyvä lopettaa, ja ensi vuonna iäkkään hevosen vieminen kuumiin olosuhteisiin ei ehkä olisi reilua.

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI voi vielä pistää palikat uusiksi. FEI:n sääntöjen mukaan suomalaiselle ratsastajalle katsottu hevonen tulee ostaa suomalaiseen omistukseen viimeistään tammikuun 15. päivä. Nähtäväksi jää, aukeaako hevoskauppa uudelleen loppuvuonna. FEI ei ole vielä tiedottanut asiasta.