Sunnuntaina Kotkan asukkaat saivat kuulla kopsetta Kotkassa ja tutustua hevosiin lähietäisyydeltä, ja mukavan paljon kiinnostuneita riitti. Isopuistossa yleisölle oli tarjolla monté-simulaattoria, vossikka-ajelua, ratsastusnäytöksiä, raviponiajelua ja viihdettä Tuttiritarin muodossa. Pienet ja isommatkin kädet pääsivät silittämään ponia. Paikalliset ratsastusseurat, tallit ja hevosammattien edustajat olivat innolla mukana.

Tapahtuman olivat järjestäneet For You -ravintola ja Kouvolan Ravirata. Päivään oli tehty tehtävärata, jonka karttoja järjestyksenvalvojat jakoivat. Toiminnanjohtaja Arto Hytönen Kouvolan Raviradalta kertoi, että he halusivat tuoda hevoset lähelle ihmisiä ja tehdä hevosalaa tutuksi.

– Halusimme hälventää hevosiin liittyviä ennakkoluuloja, moni kaupunkilainen ei tiedä paljonkaan hevosenhoidosta ja käsittelystä. Aina joku innostuu, kuvaili Hytönen.

– Lapsille hevosharrastus tarjoaa hyvän harrastuksen, jossa oppii samalla kantamaan vastuuta ja se opettaa terveitä arvoja. Mielestäni jokaisen lapsen elämässä olisi hyvä olla eläimiä, tuumi Hytönen.

Kouvolan Raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen oli mielissään, että saatiin tuotua näin laaja-alainen hevostapahtuma keskelle kaupunkia.

Ravintolayrittäjä hevostapahtuman kustantajana tuntuu äkkiseltään oudolta, mutta sillekin löytyy selitys. Emme tavoittaneet Piiraista juttua varten, mutta Maaseudun Tulevaisuuden kesällä tekemä haastattelu valaisi asiaa. Raveja intohimoisesti seuraava Piirainen oli perustanut For You -ravintolan Kotkaan ja huomasi, että myynnissä oli osuus samannimisestä ravihevosesta. Yhteensattuma huvitti niin, että Piirainen osti myynnissä olevan 35 % osuuden tammasta. Myöhemmin hevonen tuli kokonaan hänen omistukseensa, ja sille puuhattiin varsaa. Varsa sai nimen Whole Lotta Love, ja se on tänä vuonna juossut kovia tuloksia Ranskassa. Whole Lotta Love juoksi kesällä 2016 Kasvattajakruunu-kilpailun voittoon. For Youlla on viisi jälkeläistä, joista Whole Lotta Love on nimekkäin. Kaikki ovat saaneet nimensä Led Zeppelinin kappaleiden mukaan.

For Youn lapsi ja lapsenlapsi eli Whole Lotta Loven täyssisko oli tullut Isopuistoon maistelemaan kotkalaista puistoruohoa varsansa kanssa. Kolmen kuukauden ikäinen tammavarsa on saanut nimekseen Bring It On Home.

Living Loving Maid ja sen varsa Bring It On Home suhtautuivat ihmisiin tyynesti.

Whole Lotta Love ja Yrjö Piirainen. Kuva: Satu Pitkänen.

Joka paikkaan oli pitkä jono, mutta erityisesti jonoa veti rautalammilaisen Matti Pakarisen vossikka. Sen kyydissä saattoi hetken uskotella olevansa menneessä ajassa tai New Yorkin Central Parkissa. Kulkuset vain kilisivät, kun Reston Vipa kopsutteli pitkin puiston käytäviä. Kaksikko on melkoinen perinteiden vaalija. Pakarinen tunnetaan längentekijänä, jonka kursseilla moni on tehnyt itse hevoselleen perinteiset länget, ja Reston Vipalta onnistuvat myös metsätyöt.

– Hevosajelua pitäisi markkinoida terveystuotteena. Kun tuonne kyytiin istuu, heti lähtee puolet huolista ja stressistä, veisteli savolaisajuri.

Tuttiritari ratsullaan Rusinante.

Moni pieni ja isompikin käsi pääsi silittämään ponia. Kaarniemen Ratsutilan eläkeläisponi Riku nautti heiniä puistomaisemissa. Ponin pääpuolessa ratsutilan työntekijä Helmi Alatalo.

Aiheesta lisää Kymen Sanomissa