Hevoset Bastionissa -tapahtumassa oli perjantaina ohjelmassa Suomen Työhevosseuran järjestämä paraati, jossa nykykävijä pääsi näkemään, miten peltotyöt tehtiin isovanhempien aikaan.

Heidi Myllysaari esiintyi hevoskone-esittelyn lisäksi avajaisparaatissa seisten lavakärryillä. Lavakärry on monipuolinen ”peräkärry”, johon voi lastata kaikenlaista. Einon Albert vetää.

– Tykkään yleensä ajaa seisten, siinä näkee hyvin eteensä, Myllysaari sanoo.

Reetta Tervonen Virroilta toi paikalle tammansa Softiksen eli Sohvin. 5-vuotias suomenhevonen Sohvi on juuri niin monipuolinen kuin suomenhevonen vain voi olla. Talvella se vetää rekeä, se on käynyt raveissa ja harrastaa työhevoskilpailuja. Sohvi on myös kelpo ratsu, Tervosen mukaan se tykkää erityisesti hyppäämisestä. Nyt hevosen perässä oli laite, joka ei aivan istu kuvaan suomenhevosvetoisesta idyllisestä maalaismaisemasta, nimittäin apulannan kylvölaite.

Reetta Tervosen Sohvi vetää tässä apulantakonetta. Tervonen on havainnut, että vaihtelu pitää hevosen mielen virkeänä.

 

Somerolaisesta Petteri Koivistosta tuli hevosmies sitä kautta, että alkoi tapailla hevosnaista ja hevosista on tullut yhteinen harrastus. Kyseinen hevosnainen niittokoneen on päällä istuva Helena Lehtonen.

Niittokoneen leikkuuterä nostetaan pystyyn silloin kun sillä ei leikata. Periaate on samankaltainen kuin leikkuupuimurissa tai trimmerissä: kaksi terää liikkuu ja leikkaa. Fiini Piruetti on Helena Lehtosen oma kasvatti, 4-vuotias tamma. Haminassa yleisön joukossa liikkui historiaharrastajaseura Haminan Hywien Asukkaiden jäseniä, jotka olivat pukeutuneet hienoihin vanhanaikaisiin asuihin. Asut liittyvät todellisiin Haminan historian henkilöihin.

Kouvolasta paikalle olivat tulleet Heini Kuukka ja 20-vuotias suomenhevosori Esu. Vuonna 2017 valittiin juhlavuoden suomenhevonen edustamaan rotuaan, ja se oli juuri Esu. Monen mielestä suomenhevosen tulee olla juuri tällainen: uljas piirtopää liinaharja, mutta arjessa hyväluontoinen hevonen, joka on palkittu näyttelyissä ja vetää sekä ravikärryjä että kuormaa. Esu toimii hyvin myös ratsuna.

Esun perässä on haravakone, jolla heinät koottin heinäpelloilla riveihin eli karhoiksi. Kun heiniä oli kertynyt sopivasti, harava polkaistiin jalkavivulla sekunniksi ylös ja sen jälkeen työ jatkui. Tätä konetta saattoi käyttää pienempikin ihminen, sillä polkaiseminen ei vaatinut paljon voimia, enemmänkin tarkkuutta. Elsa Kettunen selostaa videolla koneen toimintaperiaatetta.

Jussi Saari Hämeenkyröstä esitteli kylvökonetta, jonka eteen oli valjastettu 15-vuotias suomenhevosruuna Einon Albert. Kylvökone on pysynyt koneista ajan kuluessa jotakuinkin samanlaisena, jopa minä tunnistin heti sen käyttöperiaatteen.