Blogiyhteistyö Aiver Sportin kanssa. 4 viikon kulutustesti, housut saatu blogin kautta.

Kaikki lähti vitsistä.
”Yksi tuollainen pyöreä pylly, kiitos.”
”Mitä kokoa haluaisit sen olevan?”

Jotenkin näin sananvaihto Outi Koekenbierin kanssa meni. Tutustuin häneen talvella, kun ostin häneltä ensin ratsastuskypärän ja sitten kirjoitin hänestä haastattelun blogiini. Huomasimme, että meillä on samanlainen pöhkö huumorintaju. Tässä housuarviossa olen yrittänyt olla niin rehellinen kuin se maksetussa mielipiteessä on mahdollista. Olisi itsepetosta väittää, että housujen saaminen juttua vastaan ei vaikuta mielikuvaan millään tasolla.

Aiver Sportin uuden peppua korostavan pyllykkähousumalliston kuvat hyppivät eteeni kesällä tuon tuosta. Ihailin sitä, miten mainoksissa oli mallikokoisten hoikkimusten lisäksi ihan normaaleja naisia, joilla oli tavalliset reidet ja tavallinen takamus. Niitä, jotka takuulla avaavat karkkipussin ratsastustunnin jälkeen eivätkä koskaan kieltäydy toisesta kakunpalasta. Omakin pyllykkäni on kokoa 44, joten pystyin samaistumaan. Outi tarjosi housuja minulle testiin blogijuttua vastaan. Ensin kieltäydyin, vaikka kieltämättä kuolasin hieman niiden housujen perään. Olihan minulla jo aivan liikaa ratsastushousuja suhteessa siihen, että ratsastan yhden tunnin viikossa. Ajatus ei sittenkään jättänyt rauhaan. Voiko ratsastushousuja koskaan olla tarpeeksi?

Pistin housut kunnon testiin. Niitä pidettiin jalassa ratsastustuntien lisäksi Horse Show’ssa, kauppareissuilla ja melkein missä vaan kuukauden ajan. Tein niillä askelkyykkyjä, pesin ne pesukoneessa 30 asteessa pari kertaa viikossa. Housut ovat ensimmäiset korkeavyötäröiset ja ensimmäiset grippihousut minulla lukuun ottamatta muinoin tehtyä tee-se-itse-grippipaikkakokeilua.

Ensimmäinen tunne jalkaan vetäessä oli ajatus makkarankuoritrikoista. Olinkohan tilannut yhden koon liian pienet? Ilmeisesti se kuului asiaan, sillä parin käyttökerran jälkeen ne alkoivat tuntua itse asiassa ihan sopivan kokoisilta. Vatsan ollessa arka tai turvoksissa kireys kylläkin tuntui myöhemminkin, mutta sama ongelma on farkkujenkin kanssa, kyseessä ei ole pelkästään näiden housujen ongelma. Sellaisena päivänä vain tarvitaan lökäpöksyjä.

Testin aikana huomasin, että housuissa on muihin verrattuna useita piirteitä, jotka osoittavat että ne on tosiaan ajatuksella suunniteltu: geeliraitojen sijainti niin että ne eivät haittaa kävelyä, riittävä pituus vyötäröltä nilkkaan asti ja polven kiertävä hiertämätön sauma. Koska geeliraidat ovat reisissä ja polvissa, kannattaa huomata että takapuolen alla on tässä mallissa ihan tavallista kangasta, ei kitkapaikkoja. Erityisesti tykkäsin siitä, että housut silottivat figuuria jonkin verran, kuten korkeavyötäröiset yleensäkin. Lisäksi ne eivät valu samalla tavalla kuin useimmat muut ratsastushousut. Joudun käyttämään tavallisesti vyötä ratsastaessa, sillä vyötärönauha valuu jenkkakahvojen alapuolelle ja housut puristavat makkaroista ikävästi ilman vyötä. Nämä pysyivät hyvin ylhäällä ilman vyötäkin.

Oikeastaan ainoa selkeä puute housuissa on, että niitä ei saa pestä 60 asteessa. Geeliraidat eivät kestä sellaista kuumuutta. Pöpöt eivät kuole haaleassa pesussa, joten jos kävisin tunneilla useammassa paikassa, järjestäisin niin että käytän tiettyjä housuja vain tietyllä tallilla. Geelipaikka myös kerää pölyä ja hienoa hiekkaa, kun se ei päästä hiukkasia otteestaan. Pesussa housut puhdistuivat ja olivat siistit taas. Kuukauden käyttökoe paljasti, että housut lähtevät hiutumaan ensimmäiseksi polvista. Saappaan alle jäävät raidat olivat testin lopussa kuin uudet, ja reisissäkään ei ollut sanottavaa kulumaa.

Ratsastuksessa pitoa oli sopivasti lisää verrattuna tavanomaisiin housuihin. Ne eivät häirinneet keventämistä ravissa, mutta pienensivät harjoitusravissa sinkoamista irti satulasta ja tekivät kokemuksesta hevoselle mukavamman. Pidon lisäys oli hienovarainen, selkein merkki siitä oli että jalustinremmin vapaa pää lähti holkistaan ja kerääntyi reiden alle.

En voi varmasti ja objektiivisesti sanoa, kuinka paljon sillä oli vaikutusta itse ratsastukseen, mutta jotain muutosta oli. Parempi pito piti tiiviimmin satulassa ja auttoi siten hevosta rentoutumaan. Niinpä housutestin aikana onnistuin ensi kertaa ratsastusuralla pääsemään siihen tilaan, mistä olen tähän asti kuullut vain tarinoita. Tarinoiden mukaan sitten kun oppii istumaan liikkeen mukana, harjoitusravi muuttuu pehmeämmäksi, hevonen alkaa rentoutua edestä ja polkea takaa. Sain havaita, että tarinat ovat totta. Yhdet housut eivät tee kenestäkään hyvää ratsastajaa, mutta ne voivat pienentää ratsastajan liikettä, jolloin ratsastaja ei jysähdä selkään yhtä kovaa ja korkealta kuin ennen.

Tykkäsin kovasti. Lopussa on video neljän viikon käytöstä. Video on englanninkielinen.

Aiver Sport 4D, väri teal (tavinsininen)

69 % puuvillaa

29 % polyesteria

5 % elastaania

Pesuohje: 30 astetta, konepesu

Housuja myyvät Aiver Sportin verkkokauppa ja Reunos.

Ratsastustunnin paikkana ratsastuskoulu Momentum Haminassa.