Nainen esteratsastuksen huipulla ei ole tavallinen näky. Maailman 50 parhaan ratsastajan joukkoon mahtuu vain kuusi naista, joista Gudrun Patteet on yksi. Helsingissä vuonna 2018 maailmancup-osakilpailun voittanut belgialainen Patteet on kautta aikojen toinen nainen, joka on voittanut tuon kilpailun. Edellinen naisvoittaja nähtiin 31 vuotta aiemmin, kun Liz Edgar ja Everest Rapier päihittivät miehet Helsingin maailmancupissa. Vuosi oli 1987. Liz Edgar muistetaan yhtenä 1980-luvun huippunimistä. Liz Edgar on aina ollut hevosperheestä. Hänen miehensä Ted Edgar valmensi olympiavoittaja Nick Skeltonia ja Lizin veljestä David Broomesta sanottiin, että hän voittaisi vaikka aasilla.

Patteet on ratsastajana samaan aikaan vielä nuori ja jo vanha tekijä. Hän on ratsastanut koko ikänsä, sillä ensimmäisen poninsa hän sai jo 2-vuotiaana. Nyt 34 vuoden iässä hän kasvattaa varsoja, kouluttaa nuoria ja kilpailee esteratsastuksen kovimmalla huipulla. Parasta Patteet’n mielestä ratsastuksessa on nähdä nuorten hevosten oppivan ja kehittyvän helpoista luokista maailmanluokan hevosiksi.

Helsinki jää hänelle ainaisesti mieleen paikkana, jossa hän voitti ensimmäisen maailmancup-kilpailunsa kutkuttavassa trillerissä.

– Steve Guerdat ratsasti ensimmäisenä uusinnassa ja teki todella nopean ajan. Ajattelin että hän voittaa tuolla ratsastuksella. Sitten muut vuorollaan päihittivät Steven ajan.

Patteet pisti kaiken peliin. Voitto oli siinäkin mielessä erityisen mehukas, että lajin parhaat olivat paikalla ja ratsukko onnistui olemaan kaikkein nopein. Siitä Patteet antaa kunnian hevoselle.

”Sea Coast Pebbles on maailman nopeimpia hevosia”

Sea Coast -tallia miehensä kanssa pitävä Patteet kertoo, että hänen hevosensa Sea Coast Pebbles Z:n paras puoli on juuri nopeus. Se on luonnostaan äärettömän nopea.

– Uskon, että se on yksi maailman nopeimpia hevosia. Se on kuuma, joskus siinä on verta vähän liiankin kanssa, hän kuvailee hevostaan.

Z-kirjain hevosen nimen lopussa kertoo, hevonen on tunnetun Zangerscheiden kasvatteja. Sea Coast Pebblesin uraa ei ole haitannut edes kukkopatti. Kukkopatti ei varsinaisesti haittaa hevosen käyttöä, mutta saa sen astelemaan hieman hassusti. Tästä syystä Patteet on toisinaan joutunut hyväksymään hylkäävän tuomion kilpailujen eläinlääkäritarkastuksessa.

Sea Coast Pebbles on tämän tason hevoseksi pieni, säkäkorkeudeltaan 163 cm. Kun maailmancupin esteet olivat 165 cm, sisukas pieni ruuna hyppää siis kokoaan isompia esteitä! Se hyppää suurella sydämellä ja hyvällä itseluottamuksella mitä vain eteen laitetaan.

– Kaikkea muuta se voi säikkyä, mutta esteitä ei koskaan.

Patteet’n mielestä epämiellyttävintä ratsastuksessa on, kun radasta tehdään hevoselle epäreilu. Rata saa olla vaativa ja tekninen, mutta sen pitää olla hevoselle reilu. Hän vinkkaa, että katsoja voi tunnistaa huonosti suunnitellun radan siitä, että moni hyvä hevonen ei selviä esteistä – etenkin jos samalla esteellä tulee paljon virheitä. Sellainen ei hänen mielestään ole mukava kenellekään, ja epäonnistumisista on pelkkää haittaa lajin julkisuuskuvalle.

Kuka Gudrun Patteet?

Gudrun Patteet, 34-vuotias belgialaisratsastaja.
FEI:n rankinglistan sijalla 47.
”Olen täydellisyyden tavoittelija. Olen motivoitunut, päättäväinen ja kova tekemään töitä. Aina voi olla vähän parempi.”

Sea Coast Pebbles Z
Gudrun Patteet’n kilpahevonen vuodesta 2014.
s. 2006
i. Picasso, e. Arnica, ei. Flamenco de Semilly

Muokkaukset: 2.8. lisätty tietoa Liz Edgarista, 6.8. vaihdettu artikkelikuva

Kirjoitus on osa Helsinki Horse Show’ta käsittelevää sarjaa. Yhteistyöpostaus.

Otsikkokuva: Satu Pirinen/HIHS