Viime vuoden Horse Show’n nuorten hevosten arvosteluissa 5-vuotiaiden sarjassa yksi oli ylitse muiden: Susanna Rautasen omistama ja ratsastama Le Petit Amour. Maskuliinisesta nimestään huolimatta kyseessä on tamma. Se saattaa kukaties olla tulevien vuosien menestynein suomalainen maailman radoilla, sillä hevosella on kykyä vaikka muille jakaa. Sitä voisi kuvailla geeniloton jättipotiksi, sillä samoista vanhemmista oleva nuorempi sisko ei ole erityisesti menestynyt. Suvusta löytyy kuitenkin kummaltakin puolelta lahjakkaita hevosia.

Susanna Kankaansivun ja Riikka Vuolteen kasvattama FWB on menneen talven kilpaillut Rautasen kanssa Saksassa ja Espanjassa. Se ei ole koko talvikauden aikana pudottanut ainoatakaan puomia. Kasvattajat ovat olleet tiiviisti hevosen elämässä mukana, seuranneet sen uraa ja käyneet ulkomailla katsomassa sen hyppäämistä.

– Kaikki Espanjassa halusivat ostaa sen, mutta en myynyt, kertoo Rautanen.

Varsana irtohypytyksessä Le Petit Amour ei osoittanut mitenkään erityisiä lahjoja, mutta siinä silti oli sitä jotain, mikä herätti Rautasen kiinnostuksen.

– Ei se hypännyt mitenkään kaksisesti, tuskin olisi edes pärjännyt Kyvyt esiin -kilpailussa. Tykkäsin sen asenteesta, se ampaisi kujaan kuin raketti. Sillä oli hirveä tekemisen into.

Sama into leimaa hevosen persoonaa edelleen. Le Petit Amour nauttii esteratsastuksesta ja kilpailemisesta. Rautanen vertaa hevosta Zia Haidaan.

– Se on samantyyppinen persoona kuin Zia Haida: älyttömän hyvä suoritushevonen, mutta aika vaikea. Le Petit Amour on vielä lahjakkaampi kuin Zia Haida, mutta ei yhtä vaikea ratsastettava. Se suorastaan juoksee rekkaan, kun tietää pääsevänsä kilpailuihin ja on todellinen esiintyjä, sanoo radalla ”katsokaa minua”. Kun se pääsee radalle, se antaa 110 % ja on suorastaan malttamaton odottaessaan lähtövuoroaan. Zia Haida oli ihan samanlainen siinä suhteessa.

Susanna-Rautanen-hyppykuva-LePetitAmour-kuva-Satu-Pirinen

Tuleva maailmanluokan hevonen hyppää vaikka taloja. Kuva: Satu Pirinen.

Parhaissa kilpahevosissa on persoonaa. Le Petit Amour on supertähti ja tietää sen itsekin. Se vaatii henkilökunnalta sen mukaista kohtelua. Rautanen kertoo menneensä kerran pukemaan loimea neiti Supertähdelle ennen kuin se oli ehtinyt syödä ruokaansa loppuun. Ruokarauhan häirinnästä Rautanen sai menetti rangaistukseksi palasen selkänahkaansa.

– Se saa aina ensimmäisenä ruuat, pääsee ensimmäisenä tarhaan ja huomauttaa, jos henkilökunta ei ole täysin tehtäviensä tasalla, Rautanen kuvailee lämpöä äänessään.

6-vuotiaasta hevosesta on jo nähtävissä, että se on todella, todella hyvä. Jos kaikki sujuu hyvin, tämä hevonen pääsee vielä todella pitkälle – paljon pidemmälle kuin mihin Susanna Rautanen kykenee sitä viemään.

– Se on maailmanluokan hevonen. Se on paras hevonen, millä olen ikinä ratsastanut ja olen mennyt aika monella. Se pääsee pidemmälle kuin mihin minun rahkeeni riittävät. Joten kun aika on sopiva, myyn sen sellaiseen paikkaan, missä sen kyvyt pääsevät oikeuksiinsa.

Seuraavaksi Rautanen ja Le Petit Amour nähdään Suomessa kilpailemassa Breeders’ Prizesta. Hevonen on voittanut ylivoimaisesti useimmat kotimaiset ikäluokkakilpailut, joten vastustajat saavat ylittää itsensä, että voittavat tämän hevosen. Mahdollisesti ratsukko nähdään myös Horse Show’ssa, mutta sitä Rautanen ei uskalla vielä luvata. Se jää nähtäväksi.

Le Petit Amour, s. 2012

Rotu: FWB

Kasvattajat: Riikka Vuolle & Susanna Kankaansivu

Suku: Cagliostro – Sprengladung – Lados

 

Artikkeli on osa Horse Show’n yhteistyöblogijuttujen sarjaa.

Le-Petit-Amour-5v-2017-HIHS-kuva-Satu-Pirinen

Le Petit Amour Horse Show’ssa 2017. Kuva: Satu PIrinen.

18.4.2018. Juttua tarkennettu suvun menestyksen osalta.