Armeijan ratsuväen kadottua tästä maasta naiset valtasivat hevostallit ja ratsastuksesta tuli yhtäkkiä ”tyttöjen juttu”. Ja pojille ei ole olemassa suurempaa loukkausta kuin olla neiti. Mutta minusta heppapojat ovat cooleja, ja muiden poikien kannattaisi vaihtaa prätkä hevoseen.

Tytöt tykkää. Tietyssä iässä jokaisen pojan toive on, että pääsisi tyttöjen kanssa luontevasti juttusille. Tallilta niitä löytää, valinnanvaraa on sillä jokaista ratsastavaa poikaa kohden on yli 19 ratsastavaa tyttöä. SRL:n tilaston mukaan juniorijäsenistä 97 % oli tyttöjä vuonna 2015. Kuulemma Suomi on maailmalla poikkeus, muualla harrastajia on sekä tytöissä että pojissa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ratsastuksessa on lukuisia alalajeja, jotka ovat perinteisesti miesten valta-aluetta, esimerkiksi esteratsastus ja lännenratsastus. Prätkäily on suorastaan kesyä ratsastukseen verrattuna, ainakin jos onnettomuustilastoja vertaa. Kovimmat jätkät ovat vaihtaneet pyörät hevoseen.

Antti ja Arvi

Antti ja Arvi, coolit heppapojat. Kuva: Taija Martikainen.

Ratsastus vähentää nestettä päästä. Hevosen kanssa ei voi olla k*pää. Hevonen vastaa samalla mitalla ja siinä käy jätkälle huonosti. Kun rento jätkä oppii olemaan hevosen kanssa reilu, hän osaa olla ehkä myös ihmisille reilumpi. Ja tytöt tykkää sellaisista.

Ratsumies on tosimies. Hevospojista tulee hevosmiehiä. Sellaisia kuin ratsupoliisit, jotka ottavat roistoja kiinni. Eikä kukaan ole Mannerheimiakaan nynnyksi sanonut.

Mannerheim, ratsumies

Koulu ei kestä ikuisesti. Pidä tämä mielessäsi. Vaikka kouluvuodet tuntuvat pitkiltä, ne loppuvat aikanaan. Kiusaaminen on vallankäyttöä, ja ainoa vastaus, jonka kiusaajat ansaitsevat on näyttää heille, ettei kiusaamisella ole vaikutusta tai käsket niiden pitää suunsa kiinni. Näytä, että kiusaajilla ei ole valtaa sinuun. Olen itsekin käynyt läpi hyvin epämiellyttävät yläastevuodet ja eniten vaikutusta oli sillä, että yhdessä vaiheessa käskin kiusaajien tukkia turpansa. Jos sinua kiusataan ratsastuksen takia, ratsastuksen lopettaminen ei poista ongelmaa, sillä silloin teet heidän tahtonsa mukaan. Jos ratsastus on kiva asia elämässäsi ja kouluympäristö kurja, ratsastuksen lopetettuasi elämästä jää vain kurjat puolet käteen. Muista, että se mitä sinulla on, on niin arvokasta, että siitä kannattaa pitää kiinni. Ja tämä pätee kaikkeen, ei vain ratsastukseen. Älä anna periksi.

Mannerheimin kuva: William. Kuva on julkaistu Creative Commons -lisenssillä.