Banks Cadeau, maajoukkueen ainoa pihattoponi

Connemararuuna Banks Cadeau viettää nyt ensimmäistä kilpauran jälkeistä talveaan Asikkalan Vesivehmaalla samassa pihatossa, jossa se on asunut viimeiset neljä vuotta. Villi mutta lahjakas poni oli vaarassa joutua kiertolaiseksi jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä, eikä se tuntunut oikein tulevan toimeen muiden hevosten kanssa. Sillä ehti olla useampi omistaja ennen kuin se 5-vuotiaana päätyi Untolan perheeseen, loppuelämän kotiinsa.

Äiti Susanna Untola kertoo, että perheeseen etsittiin ensimmäistä ponia noin seitsemän vuotta sitten. Perhe asui Lahden kupeessa, poni Oulussa. Siitä huolimatta he päättivät kiinnittää kopin auton perään ja ajaa 700 kilometriä katsomaan yhtä hyvältä vaikuttavaa poniehdokasta. Tuo poni oli Banks Cadeau eli Nipsu.

– Se oli yksi tiistai, kun päätimme että lähdemme seuraavana päivänä Ouluun katsomaan ponia. Se oli aika villi ja olimme kahden vaiheilla että sopiiko se meille, mutta lopuksi päätimme testata, kuinka hyvin se menee koppiin. Sanoimme, että jos se menee vaivatta traileriin, se tulee meille. Oli sentään ajettu Ouluun asti, kuvailee Susanna Untola päätöstä ponin hankkimisesta.

Banks-Cadeau-Nipsu

Banks Cadeau eli ”Nipsu” on Tanskassa syntynyt 139-senttinen connemararuuna, jonka kanssa Elli Untola on kilpaillut menestyksekkäästi pienten ponien luokissa.

Poni käveli traileriin lähes itsestään, joten sen matka jatkui Lahteen vielä samana päivänä. Paluumatkalle lähdettiin illansuussa.

– Soitimme tien päältä Takkulan Ratsastuskouluun, että jättäkää sieltä yksi karsina meille, tuomme sinne aamuyöllä yhden ponin.

Melkein saman tien perhe alkoi etsiä paikkaa, jossa ponin saisi omaan pihaan. Viimein löytyi entinen pientila, jonka navetta oli jäänyt jo kauan sitten tyhjilleen. Siitä saisi ponille tallin tai pihaton. Kun poni oli päässyt kotipihaan, sen seuraksi hankittiin pian kaksi pientä seniori-ikäistä shetlanninponiruunaa.

Nipsun-shettiskaveri

Nipsun-shettiskaveri-vapaa-heinä

Banks Cadeaulle muutto pois isosta tallista oli helpotus. Suuressa tallissa asuessaan se stressaantui hälinästä ja liikenteestä, ja olisi halunnut ulkoilla enemmän kuin muutaman tunnin päivässä. Ratsastaessa niin säpäkkä poni on käsiteltäessä kiltti ja ujo, suorastaan arka, ja luottaa edelleen vain muutamaan lähimpään ihmiseen.

– Kun karsinan ovi avattiin, poni melkein pomppasi takaseinälle ja vahti koko ajan ympäristöään, kertoo Susanna Untola ponin päivistä isossa tallissa.

– Kun iskä käy viemässä heiniä, Nipsu pysyy kauempana, sanoo Elli Untola.

Pihatosta maajoukkueeseen

Banks Cadeausta piti tulla jalostusori, mutta siitä tulikin poniluokkien menestyjä esteradoilla. Ratsukko voitti Helsinki Horse Show’n Pony Tourin ja sijoittui pikkuponien SM-kilpailuissa kakkoseksi vuonna 2016 sekä valittiin maajoukkueeseen vuosina 2016 ja 2017. Elli Untolalla olisi vielä yksi ponivuosi jäljellä, mutta pituuskasvu muutti tytön suunnitelmia. Poni alkoi tuntua pieneltä. Koko tämän ajan se asui pihatossa ja treenasi enimmäkseen maastoillen. Ainoastaan valmennuksissa, kilpailuissa ja maajoukkueleireillä Untola ratsasti maneesissa.

Elli-Untola

Elli Untola

– Olen itse vähän rämäpää ja poni on kuuma. Esteradalla se suorastaan syttyy, lähtömerkin jälkeen on mahdotonta saada sitä rauhoittumaan, luonnehtii Elli Untola ratsukkoa.

Resepti on ollut kaikin puolin toimiva. Laumassa poni on saanut sopivasti jaloittelua ja raitista ilmaa. Heinää on koko ajan saatavilla. Untolat kertovat, että kukaan poneista ei ole sairastanut päivääkään.

– Tämä on meidän tapamme tehdä asioita. Ehkä vähän erilainen, mutta samalla se osoittaa, että ei tarvitse olla hienoja puitteita pärjätäkseen kilparadoilla, sanoo Susanna Untola.

– Tuo pihatto on rakennettu niin, että oven saa tarvittaessa kiinni ja tehtyä siitä kaksi karsinaa, mutta sitä järjestelyä ei ole kertaakaan tarvittu. Sisällä vanhassa navetassa olisi lisäksi kaksi hevoskarsinaa, jotka voisi kunnostaa, jos niitä tarvittaisiin.

Pihatto

Pihatto on rakennuksessa oleva syvennys, kolme seinää ja paljon olkia.

Lauman tuorein tulokas on 4-vuotias Fieldhill Julle Jumper, josta Elli Untola aikoo rakentaa tulevaisuuden hevosen itselleen.

– Kävimme tutussa paikassa katsomassa Ellille viimeisten ponivuosien kisakaveria. Kävimme kasvattajalla katsomassa poneja, mutta Elli ihastuikin yhteen hevoseen. Se ei ollut myynnissä ja vasta kolmivuotias, mutta se oli jotenkin niin kiva, että kokeilimme toisenkin kerran ja kysyimme, eikö se nyt voisi olla myytävänä. Omistaja suostui, ja hevonen muutti pihattoon. Sen kanssa startataan ensin ikäluokkakilpailuissa ja edetään myöhemmin niin pitkälle kuin mahdollista, äiti sanoo.

Nyt 12-vuotias eläkeläisponi Banks Cadeau nauttii lähinnä maastolenkeistä. Perhe ei aio myydä ponia, ei vuokrata eikä antaa ylläpitoon, vaikka kyselyjä on tullut. Valmiita, menestyneitä kilpaponeja ei kasva joka oksalla, joten kysyntä ei sinänsä ole yllättänyt. Poni on terve ja olisi varmaan muuten edelleen hyvä kisaponi, mutta Untolat uskovat sen olevan tyytyväisempi juuri näin, omassa pihatossaan, jossa se saa olla laumansa kiistaton johtaja.

Nipsu-Julle

Banks Cadeau

  • S. 2006 Tanskassa (i. Cocum Thunder Boy, e. Banks Square’s Do-Do, ei. Grange Surf Sparrow), kasvattaja Jytte Bank-Mikkelsen
  • SM-kakkonen ja Pony Tour -voittaja 2016
  • Asuu pihatossa ympäri vuoden hevosen ja kahden shetlanninponin kanssa

 

 

21.2.2018|Kommentit pois päältä artikkelissa Banks Cadeau, maajoukkueen ainoa pihattoponi

Minä,

Loputtoman utelias hevostoimittaja, tarinanmetsästäjä ja koruharrastaja, joka edelleen ihmettelee maailmaa ja koettaa aina silloin tällöin tehdä jotain ensi kertaa elämässään.
ellikin logo