Suosikkitekniikoistani olen tähän asti esitellyt peyoten varsin perusteellisesti. Nyt on vuorossa right-angle weave, jonka olen suomentanut kulmapunonnaksi. Se on yksinkertaisuudessaan mukavan helppo. Kulmapunonnassa tehdään nelikulmaisia “laatikoita”. Sitä voisi verrata rivitaloon tai kerrostaloon. Elementeistä kootun rivitalon asunnoilla on yhteisiä seiniä, kerrostalossa seinien lisäksi yhden neliön “katto” on toisen “lattia”. Rivitalomallisesta hopeanvärisestä kudonnasta saa esimerkiksi kaunista hopeaketjua korutöihin.

Ohjeet tulevat tässä. Esimerkissä jokainen helmi vastaa yhtä elementtiä, yhtä neliön sivua. Valokuvattuna on aina kunkin vaiheen senhetkinen tilanne eli mihin asti ollaan päästy. Punainen nuoli kertoo, mihin tästä jatketaan.

 

RAW-kulmapunonta-1

Pujota langalle neljä helmeä, Sen jälkeen vie lanka uudestaan kaikkien helmien läpi niin että ne muodostavat ympyrän.

 

RAW-kulmapunonta-2

Kun olet saanut ympyrän aikaan, vie lanka vielä kahden helmen läpi eli puoli kierrosta niin, että se tulee ympyrän vastakkaiselta puolelta ulos. Aina pyritään siihen, että tehdään suorakulmakäännös ja käännytään joko oikealle tai vasemmalle eikä mennä suoraan, koska silloin lanka jää häiritsevästi näkyviin.

 

RAW-kulmapunonta-3

Toista samanlaista ympyrää eli “asuntoa” varten tarvitseekin lisätä enää kolme uutta helmeä, sillä näillä kahdella on yhteinen “seinä”. Muuten samalla tavalla lanka viedään alkukohdasta läpi, jotta saadaan ympyrä.

Lisätäänpä hieman vaikeusastetta ja ryhdytään tekemään rivitalosta kerrostaloa. Tätä varten sinun pitää mennä vielä kaksi helmeä eteenpäin siihen kohtaan mistä kolmas “asunto” alkaisi.

 

RAW-kulmapunonta-4

Kun rivitalosta halutaan kasvattaa kerrostalo, siirrytään “katolle” jatkamaan samaa kuviota.

 

RAW-kulmapunonta-5

RAW-kulmapunonta-6

Idea on jälleen kerran sama. Lisätään kolme helmeä ja tehdään niistä ympyrä.

 

RAW-kulmapunonta-7

Huomaa, että tässä asunnossa on jo lattia ja toinen seinä, joten se tarvitsee vain kaksi helmeä lisää. Siitä eteenpäin samaan malliin. Kiertää ja kaartaa saa vaikka kuinka paljon, kunhan muistaa aina kääntyä kulmissa. Jos helmet eivät asetu mitenkään erityisen nätisti, älä välitä. Ne olivat oikeasti minullakin vinksin vonksin, mutta suoristin neliöt kuvaa varten ja hahmotuksen helpottamiseksi.

 

Yhden neliön helmien lukumäärä voi olla muutakin kuin neljä. Tässä on joka seinustalla kaksi eli yhteensä kahdeksan helmeä ympyrää kohti. On mahdollista myös tehdä suorakaiteen mallisia “asuntoja”, jolloin vaakasivut ovat pidempiä kuin pystysivut, tai toisinpäin. Alimman kuvan korvakorut ovat saman kuvion eräs versio, jossa sama kuvio on tehty kahdella neulalla. Jos se tuntuu helpommalta tavalta, mikään ei estä tekemästä niin.

 

Oma RAW

 

Helpot korvikset

Kannattaa katsoa myös nämä:

Pistoista parhain

Parillinen laakapeyote

Pariton laakapeyote

Peyoteputki