Korujen tekeminen itse on melko helppoa, noin teoriassa ainakin. Sen kun vain pujotetaan helmiä nauhaan ja solmii nauhan päät yhteen. Pitkän kaulakorun tekeminen onnistuu niin. Rannekorussa ja lyhyemmässä kaulakorussa täytyy osata myös korun päättely. Sekään ei ole kovin vaikeaa.

Vaijerikorun päättely

Puristushelmet vaijerissa

Pujota vaijeriin ensin yksi tai kaksi puristushelmeä. Yksi on usein riittävä, kaksi on aina varmempi. Puristushelmien jälkeen vaijeri kulkee lukon renkaan läpi ja sitten uudestaan puristushelmien läpi. Käytäntö on osoittanut, että silmukka kannattaa vetää hyvin pieneksi, se näyttää monen mielestä kauniimmalta kuin suuri silmukka.

 

Shanghai 6

Tässä korussa on käytetty vain yhtä puristushelmeä. Kun päätysilmukka on sopivan kokoinen, purista puristushelmi pihdeillä kasaan. Pihdit voivat olla joko rihlatut tai ilman rihloja, itse pidän rihlautuista enemmän. Kun helmi on puristettu kasaan, katkaise yli jäävä häntä vaijerista.

 

Shanghai 7

Siistiin päättelyyn tarvitaan helmi nimeltä puristushelmen päällinen tai päällyshelmi. Se on ontto kuori, joka sulkiessaan suunsa sulkee sisäänsä puristushelmen.

 

Siististi suljettu päällishelmi

Siististi suljettu päällishelmi näyttää ihan tavalliselta helmeltä. Vain sulkemiskohdan pieni sauma saattaa paljastaa sen, jos sitä katsoo oikein läheltä. Kannattaa varautua siihen, ettei sulkeminen mene ensimmäisellä kerralla nappiin. Taas on makuasia, haluaako käyttää sileitä vai rihlattuja pihtejä. Sileistä pihdeistä ei jää jälkiä, joita rihlat voivat jättää, mutta rihlatuilla pihdeillä tästä liukkaasta ja ei aina niin yhteistyöhaluisesta helmestä saa paljon paremman otteen. Silloin pitää vain olla varovainen, ettei jätä jälkiä.

Ketjukorun päättely

Lukko puuttuupi

Ketjuun rakennettu koru on olemukseltaan vaijerikorua keveämpi. Siihen lukko kiinnitetään eri tavalla kuin vaijeriin.

 

Viimeinen lenksu

Kuvasarja osoittaa, miten lukko yhdistetään ketjuun. Materiaaleiksi tarvitaan pieni helmi ja yksi korupiikki, josta toinen pää on irrotettu. Helmi pujotetaan keskelle korupiikkiä. Sen jälkeen korupiikki taivutetaan pyöröpihtien (tai paremman puutteessa käy myös kynä tai ruuvimeisseli) avulla molemmista päistään niin, että se menee ässän muotoon. Toiseen lenkkiin tulee lukko, toiseen ketju. Lenkit suljetaan kärkipihtien avulla varovasti ja voilà, meillä on lukko kiinni korussa.

 

Valmis on!

Lukko ja kaikki.

Siemenhelmikorun päättely

Siemenhelmikorun päättelyyn on olemassa kolme tapaa: liima, hevosenkenkä ja itsetehty silmukka.

Päättely liiman avulla

 

Solmusuoja

Liimaa varten koruntekijä tarvitsee tällaisen kappaleen, jonka nimi on solmunsuoja. Sitä kutsutaan joskus myös simpukaksi. Solmunsuojan pohjassa on reikä, josta lanka tai langat vedetään läpi.

 

Solmunkiristys

Lankaan tehdään solmu tai jos lankoja on useita, ne solmitaan keskenään. Tikun avulla solmun kohtaa voi liu’uttaa niin lähelle viimeistä siemenhelmeä kuin mahdollista. Solmusta pitää tehdä sen verran iso, että se ei pääse läpi pohjassa olevasta reiästä. Hyvä keino on lisätä solmun joukkoon yksi siemenhelmi tuomaan solmulle kokoa.

 

solmun liimaus

Puserra hieman liimaa pahvinpalalle tai pahvilautaselle. Tulitikun tai hammastikun avulla saat annosteltua pienen nokareen liimaa solmunsuojan pesään.

 

solmusuojan sulkeminen

Kun liimaa on pisara, sulje solmunsuoja varovasti pihdeillä, katkaise langanpäät ja jätä kuivumaan. Anna kuivua seuraavaan päivään. Lisää sen jälkeen avoimeen koukkuun lukko tai korvakorukoukut. Liimatavan paras puoli on se, että lankaa ei varsinaisesti tarvitse päätellä, ja siksi se on mielestäni aloittelijalle helpoin.

 

Hevosenkenkä

8. Päättelyvälineet

Mikäli ajatus liimalla leikkimisestä ei houkuta, ja sinulla on kotonasi kappaleita, joita kutsutaan vaijerinsuojiksi tai hevosenkengiksi, voit yhdistää niillä korun ja lukon. Suoraan sanoen en ymmärrä näiden käyttöä vaijerin kanssa, vaijeri pärjää kyllä ilmankin. Sen sijaan lanka saattaa ajan saatossa hiutua puhki, jos se on suoraan lukon rengasta vasten.

 

9. Eka kierros

Periaate on hyvin yksinkertainen: lanka menee hevosenkengän läpi kahdesti ja palaa takaisin korun siemenhelmien joukkoon. Vaijerinsuojan huonoja puolia on, että pienemmissä malleissa (kuten kuvassa) langan saa todella vain kaksi kertaa kierrettyä hevosenkengän läpi. Sen jälkeen neula ei mahdu läpi urasta. Kuten huomaat, ura on suurimmaksi osaksi avoin ”oja”, molemmissa päissä on pieni pätkä suljettua uraa. Tätä päättelyä käyttäessä tulee välillä mieleen, että olisipa kolme kättä. Se on silti siisti tapa yhdistää lukko ja koru. Varsinainen langan päättely tapahtuu niin, että lanka viedään paluusuuntaan helmien läpi satunnaisesti kiemurrellen, kunnes se erään siemenhelmen jälkeen katkaistaan helmen juuresta.

 

Silmukan tekeminen

Violetta, 7

Hevosenkenkää tukevampi tapa on yhdistää lukko ja koru omatekoisella silmukalla. Ota 6-8 siemenhelmeä ja jaa ne kahteen osaan. Pujota langalle ensin puolet siemenhelmistä, sen jälkeen lukko ja sitten loput siemenhelmet.

 

Violetta, 8

Tämän tavan tavan etuna on, että voit tehdä lukon ja korun liitoksesta jämerän, sillä pääset siemenhelmien läpi ainakin viisi kertaa. Varsinaisen päättelyn voit tehdä samalla tavalla kuin edellä: palaa langalla paluusuuntaan, yritä tehdä joitakin suunnanmuutoksia ja kiemurteluja, ja sitten sopivassa kohdassa voit katkaista langan.