Raisut nuoret oriit viettävät kesät usein ikätoveriensa seurassa orivarsalaitumella. Miehikkälän perinteinen orilaidun on kehittänyt laidunkauden avauksesta tapahtuman, jota tullaan katsomaan kaukaakin. Tapausta tulevat seuraamaan paitsi seudun hevosihmiset, myös turistit. Kymen-Karjalan hevosjalostusliitto on onnistunut siinä, missä moni muu tapahtuma toivoisi onnistuvansa: tuoda ihmiset keskelle metsää katsomaan eläimiä niityllä. Katsojia on yleensä 2000–3000, tapahtumaa tullaan katsomaan koko perheen voimin. Tunnelma on kovasti kesäinen, täytyi välillä ihan ihmetellä, että niin moni uskaltautuu heinikkoon sandaaleissa ja kesäasussa. Ensin kuitenkin esitellään shown tähdet.

1. Spezia

1. Spezia

2. Sparkling Mr R

2. Sparkling Mr R

3. Arvon Herra

3. Arvon Herra

4. Sirius Musta

4. Sirius Musta

5. Vilipuri

5. Vilipuri

6. Tuviker

6. Tuviker

7. Metsärannan Casper

7. Metsärannan Casper

9. Dancing Amaranth

9. Dancing Amaranth

10. Nobel Fan Odingastate

10. Nobel Fan Odingastate

11. Sapassi

11. Sapassi

12. Cermetto

12. Cermetto

13. Lamborgino

13. Lamborgino

14. Villihuhu

14. Villihuhu

15. Villihiisi

15. Villihiisi

16. Tuisku-Tupi

16. Tuisku-Tupi

Miehikkälän Haukiniemessä orilaitumella on perinteitä. Jo 52 vuoden ajan orivarsat ovat syöneet kesän ajan Haukiniemen rantaniityn ruohoa ja kahlanneet laitumen rajana olevassa Syväjärvessä. Hevosia on tänä kesänä laitumella 16. Suuri osa on suomenhevosia, muutama lämminverinen, mukana tänä vuonna on myös yksi poni. Ne saapuvat Kymenlaaksosta, Etelä- ja Pohjois-Karjalasta sekä Uudeltamaalta. Samalla kun ne saavat nauttia ulkoilmasta ja elää hevosen elämää, ne myös hoitavat perinnemaisemaa. Tällä laitumella on kesänsä viettänyt myös moni sittemmin menestynyt ravihevonen. Paitsi Miehikkälän varsalaitumella, myös Kaakkois-Suomella on hevosperinteitä. Jo 1300-luvulla Karjalassa oli hyviä hevosia, jotka olivat sen ajan vientituote. Alue tunnettiinkin nimellä tamma-Karjala.

Talutusponi

Talutusponi

Makkarajono

Makkarajono

Vaihdoin muutaman sanan erään suomenhevosen omistajan kanssa. Hevosen nimi on Arvon Herra, ja se tosiaan käyttäytyi kuin arvokas herra, vaikka ikää on vasta 2 vuotta. Odottaessaan kuljetusautossa se seisoi ihan hiljaa, kun taas viereinen traileri heilahteli malttamattoman matkustajan vaatiessa ulos. Rauhallisuus on osittain perimässä, tämän rauhallisen suomenhevosen emän tiedetään periyttävän selväpäistä luonnetta varsoihinsa. Arvon Herra oli edellisenä kesänä Lappeenrannassa 1-vuotiaiden laitumella. Miehikkälän laitumelle otetaan vain 2- ja 3-vuotiaita. Orivarsalauma tekee omistajan mukaan hyvää hevoselle. ”Se on yhdistetty armeija ja rippikoulu”, hän naurahti. Kun laumassa hevonen oppii, ettei sovi olla miten tahansa vaan johtajaa pitää kunnioittaa, ihmisenkin on helpompi sen jälkeen käsitellä hevosta. Kuulin myös, että hevosia on helpompi käsitellä kuin menneinä vuosikymmeninä, sillä varsoja käsitellään enemmän ja nuorempina. Aikaisemmin saattoi olla, että varsa vietti koko vuoden emon seurassa ja tamma saattoi olla talon ainoa hevonen, jolloin kesä orivarsalaitumella oli ensimmäinen kokemus laumaelämästä. Emänsä hemmottelemat veikkoset joutuivat heräämään karuun todellisuuteen. Kysymykseen siitä, millaisesta hevosesta tulee porukan johtaja, hän vastasi: ”Se, jolla on eniten karismaa.”

Ennen laitumelle pääsyä jokainen hevonen merkitään. Hevosen kylkeen piirretään numero ja sama numero poltetaan sen kavion reunaan. Kuuluttaja korosti, että se ei satu sen enempää kuin kynsienleikkuu, mutta siitä voidaan tunnistaa hevonen kesän lopussakin. Joskus tuonikäiset varsat muuttuvat ja vankistuvat niin, ettei niitä tahdo enää elokuun lopussa samaksi tunnistaa. Vaikka merkintä ei satukaan, hevoset pelkäävät hehkuvaa rautaa niin, että avustajat välillä peittävät sen silmät. Haastattelemani isäntä mainitsi, että jonkun kerran hevoset ovat todella vaihtuneet. Kun kaikki ovat saaneet numeron ja tuotu aitojen sisäpuolelle, kuuluttaja antaa luvan päästää hevoset irti. Tämä hetki onkin se, minkä takia tänne on tultu. Vapaudesta humaltuneet hevoset juoksevat pitkin 30 hehtaarin laidunta laumana! Samalla hetkellä alkaa myös kiista johtajuudesta. Kavioilta ja hampailta ei vältytä, kun villit nuoret oriit setvivät arvojärjestystään. Osa jaksaa juosta parikin tuntia, osa keskittyy melkein heti syömiseen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn
Taistelu

Taistelu

Turpiin vaan ja onnea

Turpiin vaan ja onnea

Tutustuminen

Tutustuminen