Blogijuttuja tehdessäni tapaan monenlaisia hevosihmisiä ja käyn eri talleilla ja tapahtumissa. Aina silloin tällöin jollain tallilla saattaa olla sairaita hevosia, joista en ole tietoinen. Koska on olemassa riski, että kuljetan pöpöjä mukanani, otan desinfiointivastuuni vakavasti. Teen sen paitsi muiden tallien hevosten takia, myös siksi, että meillä asuu iäkäs sisäkissa. En halua sen sairastuvan siksi, että minä kirjoitan blogia. Monessa lähteessä vain neuvotaan epämääräisesti pesemään ja desinfioimaan varusteet. Miten se tapahtuu, se jätetään kertomatta. Siksi olen tutustunut Eviran ja Hippoksen laatimaan ohjevihkoseen, josta löytyvät neuvot auttavat toimimaan oikein.

Hevosten tartuntataudeista vakavin on pääntauti. En tietääkseni ole koskaan ollut tallilla, jossa on tai on ollut pääntautia. Ehkä minulle ei ole vain kerrottu. Pääntauti on hevosen flunssa, johon liittyy kuumeen ja nuhan lisäksi imusolmukkeiden turvotusta ja leukaperiin tai nieluun saattaa ilmestyä paiseita. Pääntautia voi olla myös ilman paiseita. Taudinmäärityksen tekee eläinlääkäri näytteen perusteella. Pääntauti tarttuu ”pisaratartuntana”. Kun annos suun tai nenän eritteitä pääsee jotakin kautta siirtymään hevosesta toiseen, toinen hevonen sairastuu. Välittäjänä voi toimia ihminen, joka kantaa tartuntaa hihansuussa tai kengänpohjassa, tai se voi olla desinfioimaton traileri, päiväkarsina tai toisen hevosen käyttämä juoma-astia. Tämän vuoksi voi olla viisasta ottaa päiväkarsinaan hevoselle omat ruoka- ja juoma-astiat. Pääntautibakteeri viihtyy kosteassa ja viileässä. Se vihaa auringonvaloa, desinfiointiainetta, kuivuutta ja kuumuutta.

Leikkikentällä housuissa

Näihin housuihin piti lisätä kannattimet, kun pesin ne tarpeeksi monta kertaa 60 asteessa. Kangas kesti, mutta kuminauha kuoli.

 Puuvilla kestää kuumaa

Tiivistäen voisi sanoa, että hygienia ei ole vaikeaa, kun puet yllesi 60 asteen pesua kestävät vaatteet ja heität ne pesukoneeseen heti tallilta tultuasi. Otan taas esimerkiksi itseni: Touko-syyskuussa pääsen helpolla. Jos vierailen tuntemattomalla tallilla, ylläni on tavallisesti kumisaappaat, farkut ja t-paita tai huppari. Vaatteet ovat puuvillaa, ja puuvilla kestää hyvinkin 90 asteen pesulämpötilaa Eviran ohjeen mukaan vaatteet tulisi joko pestä 60 asteessa tai pistää saunaan joksikin aikaa. Monissa vaatteissa on ilmoitettu pesulämpötilaksi 40 astetta tai vähemmän, ja silloin syynä on elastaani (lycra), painatus tai väri. Yksi kerta 60 asteessa ei vielä tee joustokankaalle mitään, mutta jatkuva peseminen kuumassa vedessä saa jouston aikaa myöten kuoleutumaan. Jos painatus ei kestä kuumaa, se alkaa irrota ja halkeilla. Väri haalistuu, kun väriaine liukenee kuumaan veteen. Tallivaatteiksi kannattaa valita parhaat päivänsä nähneitä vaatekappaleita. Silloin ei niin haittaa vaikka vaate kulahtaa, väri haalistuu ja hauska teksti halkeilee.

Talvella ei oikein voi kulkea hupparissa, ja talvitakkeja ei yleensä kuulu pestä 60 asteessa. Tässäkin tapauksessa voit valita tehtävään vanhemman talvitakin, jonka raaskit heittää pesukoneeseen jokaisen tallikäynnin jälkeen. Älä kuitenkaan valitse tehtävään villakangastakkia, sillä villa kutistuu kuumassa pesussa. Vanha talvitakki ei todennäköisesti enää ole erityisen lämmin, joten muista pukea takin alle enemmän vaatetta kuin tavallisesti. Käytän tähän tehtävään vanhaa tuulipukua, jonka alle olen pukenut lämpimän villapaidan.

Saappaat sonnassa

Saappaat ja kengät voi desinfioida

Saappaita ei voi heittää pesukoneeseen, mutta nekin pitää puhdistaa. Vain puhtaan pinnan desinfioinnissa on järkeä. Jos saapas on likainen, desinfiointiaine ei pääse kunnolla vaikuttamaan. Puhdistan kumisaappaat sienellä ja saippualla, annan kuivahtaa ja suihkutan apteekista ostettua desinfiointiainetta, jonka olen valuttanut suihkepulloon. Eviran ohjeessa lukee, että taudinaiheuttajabakteeri on herkkä tavallisimmille desinfiointiaineille eli se ei kestä alkoholia. Nahkasaappaista puhdistan pinnan kostealla sienellä tai paperilla ja suihkutan sen jälkeen desinfiointiainetta. Saapas rasvataan aika ajoin, jotta se kestäisi tämän käsittelyn.

Lopuksi se tärkein muistutus: Pese kädet tultuasi tallilta ja kun olet koskenut likaisia varusteita.

Pääntautiin liittyvät ohjeet kokonaisuudesssaan löydät Eviran sivuilta ladattavasta PDF-tiedostosta.

EDIT: Sain palautteena lukuisia hyödyllisiä vinkkejä tässä mainittujen lisäksi.

  • Pese käsien lisäksi myös hiukset ennen seuraavalle tallille menoa. Kun hevosen ympärillä liikutaan, taudinaiheuttaja voi löytää tiensä myös hiuksiin.
  • Taudinaiheuttajat kuolevat 60 asteen pesussa, mutta yhtä hyvin voit vaihtaa vaatteet toisiin ja pitää eri vaatekertoja eri talleja varten. Voit käydä vaikka kirpparilla ostoksilla, jos siltä tuntuu. Muutamalla eurolla löytää siistejä käytettyjä vaatteita.