Kuutiopunonta on kiehtova punontatapa, eikä lainkaan niin vaikea kuin voisi luulla. Periaatteessa riittää, että osaa kaksiulotteisen version, sillä jokainen kuutio koostuu niistä. Kaksiulotteinen versio eli kulmapunonta (RAW) on niin kiva ja helppo, että siihen on helppo jämähtää. Niin minäkin tein. Peyotella ja kulmapunonnalla pääsee pitkälle niin että ei välttämättä tunne edes tarvitsevansa muuta. Laiskottelin pitkään ja jätin kulmapunonnan kulmikkaamman serkun, kuutiopunonnan, opettelematta. Tai no opettelinhan minä sen, kuten näkyy, mutta välissä kului useampi vuosi.

Tässä tulee siihen niin perusteelliset ohjeet, että näitä olisi väärin sanoa rautalankamalliksi. Ehei, nyt käytetään ratakiskoa. Tämän luettuasi tiedät, miten CRAW tehdään. Se on lyhyesti sanottuna sarja perättäisiä kuutioita. Tärkeä lukusarja on 3-2-2-1.

 

CRAW-tarvikkeet

Alkuun päästäksesi tarvitset neulan, lankaa, sakset, helmiä ja ohuen tikun. Tikku voi olla esimerkiksi cocktail-tikku, jollaisia kahvilat väittävät hammastikuiksi. Minä käytin tässä vanupuikkoa, jota veistin mattopuukolla ohuemmaksi. Fireline on kalastussiimaa. Se on mielestäni yksi parhaista helmilangoista, mitä olen kokeillut.

 

CRAW1

Ota neljä helmeä neulalle ja pujota ne lankaan. Tee helmistä rengas.

 

CRAW2

Kas tähän tapaan. Kiristä, jolloin ne asettuvat ympyrän muotoon. Kannattaa tehdä sama lenkki useamman kerran, jotta kudoksesta tulee napakka.

 

CRAW3

Kun helmet ovat renkaana, aseta ne tikun ympärille. Tikku helpottaa suuntien hahmottamisessa ja tikun ympärille on helpompi punoa. Tämä on kuution ensimmäinen sivu.

 

CRAW4

Nyt pääsemme kuution numerosarjaan. 3-2-2-1 tarkoittaa, että neljästä tahkosta ensimmäiseen tarvitaan kolme helmeä. Yksi on jo paikallaan, joten tässäkin on oikeasti neljä helmeä. Osa helmistä on yhteiskäytössä, kuten RAW-henkeen kuuluu.

 

CRAW5

Kuvio alkaa hahmottua. Käännä työtä aina neljänneskierros saadaksesi seuraavan tahkon esiin.

 

CRAW6

3-2-2-1-sarjassa tulee seuraavaksi se 2 eli kaksi uutta helmeä, kun kaksi on jo paikallaan.

 

CRAW6

Saatuasi yhden valmiiksi siirry seuraavalle tahkolle ja tee toinen samanlainen: lisää kaksi helmeä saadaksesi neljän helmen ympyrän.

 

CRAW7

Neljästä tahkosta jäljellä on viimeinen, johon tulee vain yksi helmi. Sen jälkeen kuutio on tehty, sillä kuudes sivu ilmaantui ”itsestään”. Se hyödyntää jo olemassaolevia helmiä. Tässä ja seuraavassa kuvassa vihreällä merkitty helmi on sama helmi, sama yksilö.

 

CRAW8

Tämä kierros on valmis, on aika siirtyä tekemään seuraavaa kierrosta. Sinun tarvitsee vain pujotella tiesi kuution viimeiselle laidalle, sille joka ilmaantui itsestään. Tästä jatketaan.

 

CRAW9

Tämä kierros on oikeastaan ihan samanlainen kuin edellinenkin, mutta kertaus ei liene pahitteeksi. Taas aloitetaan lisäämällä kolme helmeä. Muistathan: 3-2-2-1.

 

Sitten lisätään kaksi helmeä.

 

CRAW10

Kaksi helmeä toisen kerran.

 

CRAW11

Lisää neljännellä kerralla yksi helmi ja valmistaudu aloittamaan seuraava kierros.

 

CRAW12

Kas näin, kuutiojono alkaa hahmottua.

Lady Violet

Olen käyttänyt ylläolevan korun ketjun punomiseen juuri tätä tekniikkaa. Se on omiaan juuri ketjuina. Musta ja kulmikas taas sopii esimerkiksi miehen ranteeseen.