Tämä koruharrastaja hankki alkuvuonna viimein reiät omiin korviinsa. Kerroin silloin, että johan sitä oli kahdeksan vuotta jahkailtu ennen kuin sain viimein aikaiseksi. Ja oi miten olenkaan koruillani koreillut! Sitä myöten ovat tulleet tutuksi myös korvakorujen käyttämisen keljummat puolet. Reiät nimittäin tulehtuvat toisinaan. Kuvat esittävät ihan omia kokemuksiani ja samoin hoitokeinot ovat hyväksi havaitsemiani. Ehkäisemisen avainsana on puhtaus. Jos vahinko on ehtinyt tapahtua, näillä ohjeilla hoidat reiän kuntoon. Reiät pysyvät paremmin auki, kun ne pysyvät puhtaina, sillä tulehdus nopeuttaa umpeenkasvua.

Tulehdus johtuu siitä, että reikään on päässyt bakteereita. Siihen riittää, että laittaa korvikset korviin pesemättömin käsin, jättää koukut desinfioimatta tai reikä hiertyy. Minulle reiän hiertymä ja tulehdus tulevat esimerkiksi siitä, että nukahdan tappikorvikset korvissa. Ylläolevassa kuvassa näkyy kuivunutta mätämöhnää reiässä. Ruskea pallukka oikealla on ihan tavallinen luomi, jättäkää se huomiotta.

Tulehtuneen korvisreiän hoitaminen

Purista-mätä-ulos

Ensimmäinen merkki tulehduksesta on, että korvalehti on arka. Sen puristaminen ei ole miellyttävä tehtävä, mutta välttämätöntä. Pese kädet hyvin ja purista sitten niin paljon mätää ulos kuin saat. Pyyhi paperilla.

 

Desinfioi-korva

Tuputa reikään runsaasti haavanpuhdistusainetta. Ruskea aine tässä on Betadinea. Vodka ajaa saman asian, mutta kirvelee enemmän.

 

Betadinea-korvassa

Haavanhoito-osuus on tehty. Aine saa vaikuttaa siinä joitakin tunteja. Tahra lähtee suihkussa.

 

Omiin-korviin-reiät

Ärtynyt reikä pyrkii kuroutumaan umpeen, joten olen havainnut tarpeelliseksi laittaa korvakorut korviin puhdistamisen jälkeen viimeistään seuraavana päivänä. Huljutan korut runsaassa desinfiointiaineessa (70 % denaturoitu alkoholi, käytän tarkoitukseen Neoamiseptia). Kun otat korut seuraavalla kerralla pois, ne saattavat olla hieman möhnässä ja tarvitsevat puhdistusta. Ensimmäiset pari päivää tulehduksen jälkeen ovat pahimmat, sitten alkaa helpottaa, kunhan pidät huoli puhtaudesta.

Miten estää korvalehtiä tulehtumasta?

Tulehdusta ehkäisevän rutiinin voi kiteyttää yhteen sanaan: puhtaus. Samat toimenpiteet tulee tehdä joka kerta, olivat korvareiät tulehtuneet tai ei.

1. Pese kädet huolellisesti saippualla.
2. Desinfioi kädet.
3. Pyyhi korvalehdet desinfiointiaineella kummaltakin puolelta. Vanulappu on kätevä.
4. Desinfioi korvakorut ennen kuin laitat ne korvaan. On makuasia, käytätkö siihen alkoholiin kastettua puikkoa vain uitatko ne aineessa kokonaan.